Zapraszamy do wybróbowania kilku naszych tradycyjnych przepisów:
1. Zacierki z Biniszewicz
Składniki: 50 dag mąki jęczmiennej, 10 dag kwarek ze słoniny, woda, sól
Mąkę wymieszać ze zmielonymi skwarkami i wodą (w takiej ilości, żeby powstało twarde ciasto), zagnieść wszystko i pozostawić na 30 min.
Po 30 min. zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub skubać drobno.
Włożyć do wrzącej osolonej wody, zamieszać, ugotować, odcedzić, osuszyć z wody.
Podawać ciepłe z różnymi sosami.
2. Rolada z wędzonego pstrąga z orzechami.
Składniki: 40 dag filetów z pstrąga, 35 dag filetów z pstrąga wędzonego, 15 dag orzechów (najlepiej włoskich), 150 ml śmietany 30%, 4 jaja, pieprz biały, sól, 50 ml białego wytrawnego wina, garść wiśni z kompotu lub żurawiny suszonej lub rodzynek, pędzek koperku.
Pstrąga - po oczyszczeniu z ości - mielimy 2 razy (na małych oczkach), jaja rozbijamy do miski, dodajemy posiekany koperek, mieszamy w malakserze ok. 5 min. Do jednolitej masy dodajemy wino, zmieloną rybę, pieprz, sól i znów miksujemy na masę.
Do gotowej masy dodajemy orzechy i wiśnie (lub inne) i mieszamy łyżką.
Na folię spożywczą układamy masę i ciasno zwijamy. Taką folię gotujemy w wąskiej rynience 40 min. od zawrzenia wody.
Podajemy z np. jogurtem, keczapem, majonezem.
3. Ulubiony deser króla Jana III Sobieskiego
Składniki: 4 szklanki mleka, szklanka słodkiej śmietanki, 10 żółtek, szklanka cukru, skórka z jednej cytryny (starta) i sok z jednej cytryny.
sos: 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki soku z wiśni lub jeżyn.
Żółtka ze śmietaną ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny. Mleko gotujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę. Przygotowaną masę przelewamy do gazy (gęstej) i związaną wieszamy do ostygnięcia. Zimną ukłądamy w salaterce, dekorujemy owocami i polewamy śmietanką wymieszaną z sokiem wiśniowym.
Po więcej przepisów zapraszamy do Muzeum :)
SMACZNEGO!